Титлите през средновековието

Средновековието крие в себе си особено очарование - предимно за читателите и средновековните благородници, предполагам, пред вид качеството на живот на обикновеното население, обитавало Европа по това време... Във всеки случай този период от историята е повод на изключително количество брилиантни романи и филми - кои - съвременни, кои - средновековни сами по себе си

Средновековието крие в себе си особено очарование – предимно за читателите и средновековните благородници, предполагам, пред вид качеството на живот на обикновеното население, обитавало Европа по това време… Във всеки случай този период от историята е повод на изключително количество брилиантни романи и филми – кои – съвременни, кои – средновековни сами по себе си: “Тримата Мускетари” и “Граф Монте Кристо” (Дюма), “Айвънхоу” и “Куентин Доруард” (Уолтър Скот), “Пепелявият” (Жорис – Карл Юисманс), “Дон Кихот” (Сервантес), “Опасни връзки” (1988, в главните роли – Глен Хюз и Джон Малкович), “От Ада” (2001, с участието на Джони Деп и Хедър Грахам), “Като рицарите” (2001) ако щете… Да не говорим за компютърните игри, от сорта на Heroes of Might and Magic, Masters of Magic, Heretic, Hexen, че защо не и WoW (да вмъкна едно наистина съвременно заглавие).

Гледайки филми и преди всичко четейки книги за този исторически период винаги съм приемал благородническите титли като някаква част от фона – хората масово са благородници – графове и херцози, дюкове и дукеси. Но съвсем наскоро си дадох сметка, че както за военните чинове от дните преди да вляза в казармата, си нямам ни най-малка представа, тези титли какво всъщност обозначават. С тази разлика, че всички, които питах за военните чинове, ми отговаряха – спокойно, като отидеш в поделението – щеш не щеш – ще научиш. Докато благородническите титли няма кой да ти ги набие с крещене в главата.

Затова се заех да оформя импровизиран списък на титлите, получили разпространение в Европа през средновековието. Списъкът започва от най-дребната риба и стига до гъзарите, които са развявали патки около самия крал.

 • Баронет – собственик на наследствената титла баронетство, давана от британската Корона. Въведена е през 1611 г. от Джеймс I Английски. Аналози от континентална Европа са наследствените рицари. Баронетите заемат междинно положение между нисшите и висшите благородници.
   
   
   
   
 • Барон – в Западна Европа е означавала непосредствен васал на Краля, а по-късно – благородническа титла. Титлата барон в Англия стои по-ниско от виконт и заема последно място в йерархията на титлите на висшето благородничество (като изключим по-късната баронет). Въведена е в Англия от Уилям Завоевателя.
   
   
   
   
 • Виконт – етимологично думата се превежда като вице-граф и първоначално е представлявала титла на кастелан или служител, заместващ графа в негово отсъствие във Франкската империя на Каролингите. В последствие титлата заема мястото си между барон и ърл. В Англия най-ранното използване на титлата датира от 1440 г., когато е била дадена от Крал Хенри VI на Джон Бумон, Пръв виконт Бумон.
   
   
   
 • Ърл/Конт/Граф – управител на кралски земи. Жените, носители на тази титла, се наричат контеси (vs. ърли, което би било логичното множествено число).
   
   
   
   
   
   
   
 • Маркиз/Маркграф – във Франция и Италия през средновековието маркизите са представлявали едри земевладелци-феодали и по своето положение в титулната йерархия се намирали между графа и херцога. Първоначално с маркиз се е обозначавало длъжностно лице в Империята на Каролингите и в Светата Римска Империя. Длъжноста била създадена от Карл Велики за управление на териториални единици наречени марки. Маркиз разполага с по-широки пълномощия от графа и по-точно с постоянна военна власт.
   
 • Херцог/Дук – при древните германци херцог е била изборна длъжност на военен вожд на племето. В последствие се превръща в най-високата титла под Краля.
   
   
   
   
   
   

Източници: Титлите през средновековието, Wikipedia

P.S. Една осветляваща по въпроса тема във форум.

11

About dojh